mandag 17. februar 2014

Kjenner du Vladimir Zlatan?


 
Humor er - i tillegg til magemuskeltrim - et godt virkemiddel for å oppnå læring og legge grunnlag for diskusjon. I denne You Tube-sekvensen berøres mange norskfaglige tema:

- folkedikting/eventyr
- intertekstualitet
- fremmedspråklighet
- preposisjonsbruk, særlig er det - typisk nok - preposisjonen på som 'får det'

Snutten legger også grunnlag for diskusjon om:

- fortellerteknikk
- bannskap
- kulturmøter

Sist men ikke minst bør man diskutere: Morsomt - for hvem? Vil fremmedspråklige synes det er morsomt? Hvilken språk-, litteratur- og kulturkompetanse kreves før man kan finne dette morsomt?

lørdag 15. februar 2014

Med påholdt tastatur...

   Når man i AFP-alder får beskjed om å lage seg en blogg, råder den store redsel - og man ser seg om etter hjelp. Samtidig tenker man etter: Hva har man lest av blogg? Jo, et barnebarn har blogget om familiens dyrehold, fra hund og nedover i størrelse. En serieforfatter i Skjomen blogger om sitt nye liv i Mattisheimen, om restaurering og utsikten over fjorden.
   Motivene for å lese blogg har vært ulike: En bestefar må vise interesse, det ligger i sakens natur. Å se Skjomenfjorden fra motsatt side av egen hyttes plassering, artig. Men å kalle seg følger, nei. Det er heller et spørsmål om å få tid til å kikke innom av og til.
   Hjelpen var heldigvis nær. Kursdeltaker Kari er min kollega og veiledet meg gjennom alle utfordringene man ikke ser, men blir oppmerksom på etterhvert som gardiner ruller ned og valgmuligheter spretter opp. Dessverre gjenkjenner jeg mine egne reaksjoner fra den første 'data-tida': en skepsis til å trykke på symboler og punkter som man ikke vet noe om...
   Etter en god time var jeg den svette, ikke Kari. Hun beholdt humøret, og vi har begge en mistanke om at vi møtes over tastaturet!
   Men nå har jeg blogg!
   Og det er helg!!